Merhabalar…Önünüzde duran bu uzun yazı tek bir amaç için yazıldı : H.P. Lovecraft dünyasına adım atmak isteyen veya ünlü yazar hakkında hemen her bilgiye ulaşmak isteyenler için doyurucu bir kaynak görevi görmek. Lovecraft kitapları ,filmleri,oyunları ve en önemlisi hayatı yani yazara ait ne varsa bu dosyada.
Değeri ölümünden sonra anlaşılan yazarlardan biri olan H.P. Lovecraft , günümüzde en çok takdir edilen ve bir çok büyük isme ilham kaynağı olmuş bir korku yazarı.
İlk okuduğum hikayesinden ( Cthulhu’nun Çağrısı ) beri benim de hayranı olduğum bu garip (!) adamın hayatıyla ilgili bir dosya hazırlamak hem zor hem de zevkli bir iş oldu benim için.
Elimden geldiğince her alana değinmeye çalıştım. Umarım okumaktan keyif alırsınız.
ZİFİRİ SANAT – H.P. LOVECRAFT DOSYASI
HAYATI
… Lovecraft hayatında ilk defa intihar etmeyi ciddi ciddi düşünüyordu. Barrington Nehrine yaptığı uzun bisiklet yolculuklarında, derin sulara bakarken zihnini saran intihar bulutunu dağıtan tek duygu bir şeyler öğrenmenin kendisine yaşattığı heyecandı. Öğrenmeye olan tutkusuydu onu tekrar hayata bağlayan. ”
Howard Philips Lovecraft 20 Ağustos 1890’da Amerika’nın Rhode Island eyaletinin Providence isimli şehrinde doğdu.
2 yaşında ilk şiirini ezberledi, 3 yaşında okumaya başladı. Kafasındakileri kağıda dökmeye başlaması ise yaklaşık 4 sene sonrasına tekabül etti.
H.P. Lovecraft ‘ın kader tarafından dart tahtası olarak kullanılan hayatına ilk darbe kendisi 3 yaşındayken geldi. Satış görevlisi olarak çalışan babası Winfield Scott Lovecraft bir otel odasındayken geçirdiği sinir krizi sebebiyle Butler Hastanesine yatırıldı ve 5 yıl sonra aynı hastanede hayatını kaybetti. Babasının hastanede geçirdiği süre zarfında zaman zaman komaya girdiği ve felç geçirdikten sonra vefat ettiği belirtildi.
Babasının vefatının ardından annesi ve iki teyzesi ile beraber büyükbabası Whipple Van Buren Phillips’in yanına taşınan H.P. Lovecraft , başarılı bir iş adamı olan dedesinin anlattığı Weird Tales hikayelerini andıran garip, gotik, korku hikayeleriyle büyüdü.

Kimya ve Astroloji dışında 1001 Gece Masalları ve Yunan Mitolojisi de Lovecraft’ın ilgi alanlarındandı.
Yalnız bir çocukluk geçiren yazar, büyük oranda psikolojik olan ve kendini tekrar eden hastalıklardan muzdaripti.
İlk olarak 16 yaşında basılı yayında yer almaya başlayan Lovecraft, The Providence Sunday Journal, The Pawtuxet Valley Gleaner, The Providence Tribune, The Providence Evening New, The Ashevilla Gazette-News gazetelerinde yazmaya başladı.
1904’te dedesi vefat etti. Kendisinden kalan işler ve miras iyi yönetilemediği için Lovecraft ailesi ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadı ve mecburen yaşadıkları Viktorya dönemindekileri andıran şaşalı evlerinden 518 Angell Sokağındaki eciş bücüş bir eve taşındılar.
Maddi sıkıntılarla zor günler geçiren ve doğup büyüdüğü yerden ayrılmak zorunda kalan Lovecraft hayatında ilk defa intihar etmeyi ciddi ciddi düşünüyordu. Barrington Nehrine yaptığı uzun bisiklet yolculuklarında, derin sulara bakarken zihnini saran intihar bulutunu dağıtan tek duygu bir şeyler öğrenmenin kendisine yaşattığı heyecandı. Öğrenmeye olan tutkusuydu onu tekrar hayata bağlayan.
Nyctophilia
Ancak 1908 yılında geçirdiği bir sinir krizi yüzünden diplomasını alamadan liseden ayrılmak zorunda kaldı. Liseyi bıraktıktan sonra uzun bir inzivaya çekilen Lovecraft, 5 yıl boyunca gündüzlerinin çoğunu uyuyarak gecelerini ise okuyarak geçirdi. Dışarı çıkmak için geceyi bekliyordu.
Brown Üniversitesi’ne giriş taleplerinin sürekli olarak reddedildi.
1908-1913 yılları arasında şiir ve astronomi yazılarından gelen cüzi parayla geçinip münzevi bir hayat yaşayan Lovecraft ‘ın annesiyle olan ilişkisi de sağlıksız bir hal almaya başladı.
Geçim sıkıntısı H.P. Lovecraft ‘ın annesini de çok yormuşdu ve kocasıyla benzer bir hastalıktan muzdarip olan kadın hala eşinin ölümünü atlatamamıştı. Sonunda oğluyla patolojik bir sevgi-nefret ilişkisi geliştirdi.
BİR ELEŞTİRİSİ ONA YEPYENİ KAPILAR AÇTI
Pulp dergilerine merak salan Lovecraft, The Argosy dergisinde yayınlanmış Fred Jackson’un aşk hikayelerinden biriyle ilgili eleştirel bir mektup yazınca dikkatleri üstüne çeker ve münzevi yaşantısından çıkacağı olaylar zinciri de başlamış oldu. Jackson hayranları ile Lovecraft arasındaki tartışma UAPA ( United Amateur Press Association ) başkanı Edward F. Daas’ın dikkatini çekti ve H.P. Lovecraft UAPA’ya dahil edildi ; 13 sayı boyunca The Conservative dergisinde yazar olarak görev aldı.
Daha sonra UAPA’nın başkanı ve baş editörü olan Lovecraft, kısa bir süreliğine NAPA ( National Amateur Press Association ) başkanlığını da üstlendi.
Bu süre zarfında Lovecraft’ın annesi hem fiziksel hem de ruhsal olarak daha kötüye gitti ve 1919 yılında kocasının da yattığı Butler Hastanesine yattı. 24 Mayıs 1921’de hayatını kaybeden Sarah Susan Philips Lovecraft’ın ölüm sebebi uygunsuz yapılmış safra kesesi ameliyatıydı.
Annesinin vefatından kısa bir süre sonra 1921 Temmuzunda H.P. Lovecraft Amatör Basın ve Yayın Toplantısı’nda hayatının ikinci önemli kadını olan eşi Yahudi Rus Sonia Haft Greene ile tanıştı.
Lovecraft meşhur Weird Tales dergisinin yazar kadrosuna katıldı ve Sonia’nın da New York’ta şapka dükkanı vardı. Eşinin dediğine göre Lovecraft cinselliğe hiç düşkün değildi ve evlendiği 19 yaşına kadar herhangi bir cinsel tecrübesi olmamıştı.
Her şey yoluna girmiş görünse de kısa bir süre sonra yazarın hayatı tekrar yokuş aşağı gitmeye başladı. Weird Tales’a ait bir yan dergide editörlük şansını kaybetti, eşinin şapka dükkanı battı ve ruh sağlığı bozuldu. Akabinde genç kadın New York’ta bir akıl hastanesine yatırıldı. Lovecraft düzenli geliri olan garanti bir iş arasa da kimse iş tecrübesi olmayan 34 yaşında birine iş vermedi.
1925’te eşi Sonia iyileştikten sonra iş bulup Cleveland’a taşındı, Lovecraft da Brooklyn’de ufak bir daireye geçti.

ÖZE DÖNÜŞ VE BÜYÜK HİKAYELERİN DOĞUŞU
1926 yılında çok özlediği, doğup büyüdüğü yer olan Providence’ye taşınma kararı alan Lovecraft ne yazık ki eşini yanında götüremedi. Zaten uzun zamandır ayrı yaşayan çiftin arasına bir de yazarın çok sevdiği teyzeleri girince ipler iyice koptu ve H.P. Lovecraft ve Sonia Lovecraft’ın evliliği 1929’da bitti.
Providence’ye taşındıktan sonra geçen 10 yıl H.P. Lovecraft ‘ın hayatındaki en güzel yıllar oldu. Sık sık seyahat eden ve ilgi duyduğu alanlarda araştırmalar yaparak kendini beslemeye devam eden yazar, günümüzde en sevilen ve meşhur hikayeleri olan Call Of Cthulhu , At The Mountain Of Madness ve Shadow Out Of Time hikayelerini bu dönemde kağıda döktü.
SON ZAMANLARI
Ancak ünlü yazarın hayatı nasıl zorluklarla başladıysa o şekilde bitti. 1932’de çok sevdiği teyzesi Mrs. Clark hayatını kaybetti. Hayatının son döneminde kaleme aldığı yazıları çok uzun ve karmaşık olduğu için eserleri yeterli satış yapamadı ve tekrar maddi zorluklarla boğuşmak zorunda kaldı. Geçinebilmek için ya yazdıklarını tekrar tekrar yeniliyordu ya da hayalet yazarlık yapıyordu. En yakın arkadaşlarından Robert E. Howard’ın intiharı yazarı derinden etkiledi. Bu arada kolon kanseri oldu ve 1936-1937 kışını acılar içinde kıvranarak geçirdi.
1937 Martında Jane Brown Hastanesine yatan Lovecraft, 5 gün sonra hayatını kaybetti.
ÖLÜMÜNDEN SONRA
The Shadow Over Innsmouth dışında hiç bir yazısını bastıramayan H.P. Lovecraft ‘ın eserleri arkadaşları August Derleth ve Donald Wandrei tarafından sert kapaklı olarak bastırıldı. Kitapları basan firma bu iki adamın kurduğu Arkham House’tur.
An itibariyle 80 yıllık bir firma olan Arkham House ile ilgili olarak August Derleth ” Her ne kadar o zaman ön görülmemiş olsa da aslında Arkham House 15 Mart 1937’de H.P. Lovecraft öldüğünde doğmuştu. ” açıklamasında bulundu.
H.P. Lovecraft kitapları zaman içerisinde kulaktan kulağa yayıldı, yazar korku türünün en büyüklerinden biri ilan edildi ve kitaplara, filmlere, çizgi romanlara, oyunlara, şarkılara yani bir çok şeye ilham kaynağı oldu.
LOVECRAFTIAN
Bu tabir, korku türünde bir alt-tür olarak kullanılmaktadır. Bu tabirin kullanıldığı öykülerde korkunun kaynağı bilinmeyen veya yabancı olandır. Başka dünyadan canlılara, yaratıklara, tarikatlara, çılgın bilim insanlarına ve canavarlara bol yer verilir. Kötü olan genellikle çok eskilerden beri vardır. Ya kafayı sıyırmış ya da yaşadıkları sebebiyle artık sıyırma noktasına gelmiş kişiler vardır mutlaka bu öykülerde.
H.P. LOVECRAFT ‘IN TAKINTILARI
Uzay ve Astronomİ
Bilinmeyene ve farklı olana duyduğu büyük ilgi onu hayatı boyunca uzay ve astronomi konularının peşinden koşturdu.
Tarİh
Genç Lovecraft annesinin etkisinde Barok Dönem’e, o dönemdeki eserlere ve ayrıca 18. yüzyıl İngiltere’sine büyük ilgi duyuyordu. Amerika’daki 17. – 18. yy. İngiliz Sömürge mimarisi de ilgi alanlarından biriydi.
Denİz Ürünleri
Evet, kendisi deniz ürünlerinden nefret ediyordu. O korkunç yaratıkların ahtapot kolları, balık pulları nereden geliyor anlamış olduk.
Dİn ve Tarikat
Kendisi ateist olmasına rağmen insanların kendilerinden daha üstün kabul ettiği varlıklara ve o varlıklara hizmet için yapabileceklerine sıkça değindi hikayelerinde.
Irkçılık
Arkadaşlarına yazdığı mektuplarda ırkçı söylemleri olduğu gözlendi. Brown Üniversitesi’nden ( üniversitedeki Hay Kütüphanesi dünyadaki en geniş Lovecraft arşivine sahip yer ) Leslie Klinger, Lovecraft’ın hikayelerindeki gücün bir kısmının yazarın ırkçı yönünden geldiğini söylemiştir. Kendisinin yalnız olduğunu ve başka türden insanlar tarafından düşmanca çevrelendiği hissiyatının hikayelerini etkilediğini belirtmiştir. Leslie Klinger, eğer Lovecraft’tan bu özelliği alınsaydı belki daha iyi bir insan olacağını ama hikayelerinin bir miktar değerini kaybedeceğini söylemiştir.
Delİlİk
Annesi ve babası aynı akıl hastanesinde yatıp hayatını kaybetmiş bir adamın başka neyden ilham alması beklenir ki ?
H. P. Lovecraft Kitapları
H.P. Lovecraft kitapları hangileri aşağıdan görebilirsiniz. Hemen altında ise Türkçe olarak yayınlanmış kitapları bulunmakta.
Bu yalnız adam hayatı boyunca binlerce mektup ve bir çok kısa öykü yazmış.
TÜRKÇE BASILMIŞ LOVECRAFT KİTAPLARI
Not : Kitapların bazıları tek hikaye olup bazıları toplama öykülerin olduğu kitaplardır. Kitapları buradan satın alabilirsiniz.
Peki H.P. Lovecraft okuması sırası ne, hangi kitaptan başlamalı ?
Benim tavsiyem Diriltici ( Re-Animator ) ve Call Of Cthulhu gibi çok meşhur iki hikayesini barındıran Call Of Clthulhu kitabından başlamanız. Kitapla ilgili detaylı incelememi buradan okuyabilirsiniz.
H.P. LOVECRAFT ‘IN CANAVARLARI
NYARLATHOTEP
Sürünen Kaos adıyla da bilinen Nyarlathotep, ilk olarak H.P. Lovecraft ‘ın 1920’de yazdığı aynı isimli şiirde ortaya çıktı.
Lovecraft ‘ın yarattığı bir çok canavar gibi uzaydan gelmiş olan Nyarlathotep başka bir canavar olan Azathoth’tan üremiştir. Yazarın hikayelerinde bahsettiği diğer Yüce Eskiler ‘den farklı olarak dünya dışına gönderilmemiş veya derin bir uykuda olmayan bir canlıdır ve hala dünyamızda kol gezmektedir.

AZATHOTH
İlk olarak The Dream – Quest Of Unknown Kaddath hikayesinde adı geçen Azathoht aynı zamanda The Dreams In The Witch House The Thing On The Doorstep ve The Haunter Of The Dark hikayelerinde de yer almıştır.
Kör-Aptal Tanrı veya Nükleer Kaos isimleriyle de anılan Azathot’un evrenin ortasında kendinden daha zayıf tanrılarca özel bir müzik ile sürekli uyku halinde tutulduğu söylenir.
Hikayeye göre Azathot’un bir anlığına uyanması bile insanoğlunun soyunun tükenmesi için yeterlidir.
NIGHT-GAUNTS
Aynı isimli şiir dışında The Dream Quest Of Unknown Kadath isimli kısa hikayede de yer alan bu kanatlı yaratıklar, esin kaynağını H.P. Lovecraft ‘ın gençken gördüğü kabuslardan alıyor.
Night-Gaunts tanrılara hizmet ediyorlar.
DAGON
Yüce Eskiler’den biri olan Dagon, H.P. Lovecraft tarafından ( inanmayacaksınız ) ilk olarak aynı isimli kısa hikayede yer almıştır.
Okyanusun derinlerinden gelen balık-insan karışımı olan bu ölümsüz yaratık, dindar bir tarikat ve The One adı verilen balıksı cüce yaratıklar tarafından ilah olarak görülmektedir.
YOG-SOTHOTH
H.P. Lovecraft Yaratık Fabrikası’nın diğer bir ürünü olan Yog-Sothoth, uzaydan gelen bir tanrıdır ve ilk olarak The Case Of Charles Dexter Ward hikayesinde yer almıştır.
Birebir anlatılmasa da Yog-Sothoth’un her şeyi gören varlık olduğu ima edilmiştir hikayelerde. Ondan hiç bir bilgi saklanamaz, uzay-zaman düzlemindeki her şeyden haberi vardır.
CTHULHU
Call Of Cthulhu Lovecraft kitapları arasında en meşhuru.
Pasifik Okyanusu’nun dibindeki R’lyeh şehrinde derin bir uykuda olan ve müridleri tarafından özel ayinlerle anılan bu Yüce Eski, uyandığında sadece ona tapınanlar hayatta kalıp istedikleri gibi yaşayabilecekler.
Cthulhu’nun fiziki güçleri dışında rüya ve gerçeklik manipülasyonu gibi yetenekleri de bulunmaktadır.

BONUS : Y’GOLONAC
Bu canavar H.P. Lovecraft tarafından değil de Ramsay Campbell tarafından yaratılmış olsa da Cthulhu Mitolojisi içerisinde yer almaktadır.
İnsanlar arasında yaşayan Y’Golonac gaddarlığı ve işkenceleri ile ünlüdür. Yüce Eskilerden biri olan yaratıktan ilk olarak Cold Print hikayesinde bahsedilmiştir.
UYARLAMALAR
H.P. Lovercraft hikayeleri zamanında ilgi görmemiş olsa da günümüzde sinemadan, müziğe, video oyunlarından, çizgi romanlara kadar bir çok sanat dalına ilham kaynağı oldu ve olmaya da devam ediyor.
Şimdi bölüm bölüm H.P. Lovecraft uyarlamalarına göz atalım :
H.P. LOVECRAFT FİLMLERİ
Evet H. P. Lovecraft filmleri bunlar. Peki hangisi izlemelisiniz ?
Ne yazık ki H.P. Lovecraft ‘ın şansızlığı burada da devam ediyor zira kendisinin hikayelerinden uyarlanan filmler genel olarak (eğer IMDB puanına güveniyorsanız) çok kötü.
Yine de Re-Animator ile başlayabilir (eğer mideniz sağlamsa ! ) From Beyond ile devam edebilirsiniz.
MÜZİK
Bu bölümde esin kaynağını H.P. Lovecraft ‘tan alan müzik gruplarını ve şarkıları göreceğiz.
Şarkılardan başlayalım :
Black Sabbath – Behind The Wall Of Sleep
Lovecraft ‘ın Beyond The Wall Of Sleep isimli kısa hikayesine gönderme yapan bu parçada, akıl hastanesine yatırılan psikopat katil Joe Slater’ın başından geçenler anlatılıyor. Joe’nun sürekli olarak halisünasyonlar görmesi doktorları bu sanrıların sebebini araştırmaya itiyor. Özel bir makineyle Joe’nun beynini inceleyen doktorlar katilin kendinden daha korkutucu bir gerçeği öğreniyorlar.
Metallıca
The Thıng That Should Not Be / The Call of Ktulu / Dream No More
Metallica Lovecraft eserlerine birden çok parçada gönderme yaptı. En son albümünde Dream No More parçasındaki :
He sleeps under black seas waiting / Lies dreaming in death / He sleeps under cosmos shaking / Stars granting his breath.
sözleriyle bariz şekilde Cthulhu ‘ya gönderme yaptılar.
Opeth – Pyre
Opeth’in bu müthiş parçasındaki “Familiar voices speak behind the wall of sleep” ve “What you’ve been seeing is not all what it seems” cümleleri doğrudan ünlü yazarın Beyond The Wall Of Sleep hikayesine selam çakıyor.
GWAR – Horror Of Yig
GWAR’ın bu parçası The Curse Of Yig isimli kısa hikayeye adını veren yılanvari canavar Yig’i anlatıyor. Yılanları öldüren insanları katleden veya yılana benzeyen canavarlara dönüştürerek cezalandıran bu Yüce Eski, Lovecraft ve Zealia Bishop tarafından yaratıldı.
The Black DahlIa Murder – Thy Horror CosmIc
The Black Dahlia Murder’ın 2003 çıkışlı bu albümündeki Thy Horror Cosmic adındaki bu parçası doğrudan Cthulhu ‘ya tapınılması ve onun uyanması ile ilgili cümleler barındırıyor.
NIle – Beneath Oceans of Eternal Sand
Lovecraft kitapları Nile’in birçok şarkısında esin kaynağı olmuştur. Grubun ‘Nephren-Ka’nın Yeraltı Mezarları Arasında’ isimli ilk albümünde Mısır tanrısı Nyarlathotep tarafından kontrol edilen çılgın bir firavun (genellikle “Kara Firavun” olarak da bilinir) olan Lovecraft’ın Nephren-Ka karakterine atıfta bulunuyor.
Aynı kayıtta, “Ebedi Kum Okyanuslarının Altında” şarkısı, “korkunç” yaratıkla temasa geçtikten sonra dünyasından atılan bir münzevi ile ilgili olan “The Outsider” adlı hikayeye dayanıyor.
Sleep – AntarctIcans Thawed
Antarcticans Thawed şarkısı baştan sona At The Mountains Of Madness hikayesine atfedilmiştir.
Electraic Wizard – Dunwich
Bu parçada, Dunwich kasabasında terör estiren görünmez bir canavarın anlatıldığı The Dunwich Horror hikayesinde gönderme yapılmaktadır.
SeptIcflesh – Lovecraft’s Death
Senfonik Metal grubunun bu parçası tek bir hikayeye odaklanmayıp Lovecraft ‘la beraber yazarın The Music Of Erich Zann, Beyond The Wall Of Sleep ve The Hound hikayelerine gönderme yapan bir eser.
Mercyful Fate – The Mad Arab
Necronomicon hikayesindeki Abdul “The Mad Arab” Alhazred karakterinden ilham alınan bu parçanın Part II’sinde Cthulhu ‘ya gönderme yapılmaktadır.
Cradle of FIlth – Cthulhu Dawn
Cradle Of Filth’in bu parçası Cthulhu ‘ nun uyandırılmasıyla beraber gelen kıyameti anlatıyor.
YIDHRA
Dörtlü Doom Metal grubu Yidhra’nın solisti Ted Venemann Lovecraft için ” Herkes ama herkes onun hikayelerini okurken bir şekilde ürperir. ” diye açıklama yapmıştı. Lovecraft hikayelerinde adı geçen Yüce Eskilerin ilham kaynağı olduğu Ancient Ones parçası dışında Dagon canavarına adanmış aynı isimli bir parçaları da bulunmaktadır.
AZATHOTH
Bu sefer tek bir gruptan değil toplama bir albümden bahsediyoruz. Cryro Chamber ‘ın 13 elektronik müzik yapan sanatçıyla beraber çıkardığı Cthulhu albümü yakaladığı başarıdan sonra Azathoth albümüne evrildi. Albümü buradan dinleyebilirsiniz.
NECRONOMICON
Senfonik death metal grubu Necronomicon adını Lovecraft ‘ın aynı isimli hikayesindeki özel kitaptan alıyor. Grubun solisti Rob ( The Witch ) grubun adını belirleme sürecinden bahsederken ” Koyacağımız ismin karanlık, gizemli olmasını ve sadece sıradan basit bir isim olmamasını istedik. ” diye açıklama yapmış. Vokalist bir gün gökyüzünü seyrederken büyük bir fırtınanın yaklaştığını görünce birden aklına Necronomicon gelmiş.
THE GREAT OLD ONES
Bu Fransız black metal grubu isimlerini Lovecraft kitapları içinde adlarından çokça bahsedilen Yüce Eskilerden alıyor. Grubun özellikle ikinci albümü olan 2014 çıkışlı Tekeli-Li 6 şarkılık dev bir At The Mountains Of Madness uyarlaması. Gitarist ve vokalist Benjamin Guerry Lovecraft için sonsuz bir ilham kaynağı açıklaması yapmış.
OYUNLAR
Call Of Cthulhu
Ekim 2018’de piyasaya sürülen oyun PS4, Xbox One ve PC formatlarına sahipti. Aldığı puanlar ortalama seviyedeydi.
Oyuna dair her şeye buradan ulaşabilirsiniz.
The Sinking City
21 Mart 2019’da bütün platformlarda piyasa sürülecek olan oyun açık dünya, dedektiflik ve korku öğelerini bir araya getiriyor. Müthiş fragmanını aşağıdan izleyebilirsiniz :
Gibbous : A Cthulhu Adventura
Animasyon tarzında geliştirilen oyun sadece bilgisayarda oynanabilecek. Çıkış tarihi daha belli değil.
Oyunla ilgili bütün detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
BUNLARIN DIŞINDA…
- Batman çizgi romanlarındaki Arkham Akıl Hastanesi H.P. Lovecraft hikayelerinde sıkça adı geçen şehirden almıştır ismini.
- Cthulhu, South Park’ın bir bölümünde ortaya çıkıp Justin Bieber’i öldürmüştür.
- Çizgi roman yazarı Mike Mignola’nın dünyaca ünlü karakteri Hellboy ve bu karakter etrafındaki evreni yüksek şiddette H.P.Lovecraft eserlerinden esintiler içermektedir.
- Subterranea Entertainment imzalı 2006 yapımı kısa film Other Gods da H.P.Lovecraft’a saygı duruşu niteliğindedir.
KAPANIŞ
Elimden geldiği kadar H.P.Lovecraft ile ilgili doyurucu bir dosya hazırlamaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir. Kapanışı yazarın çok sevdiğim ünlü bir sözüyle bitireyim :
” İnsanoğlunun en eski ve en güçlü duygusu korkudur. En eski ve en güçlü korku ise bilinmeyenin korkusudur. “
Bir sonraki yazıya kadar,
Kendinize İyi Bakın !